De ‘man op de maan-missie’ van DS Smith

Alle verpakkingen 100 procent recyclebaar, 29 procent minder CO2-uitstoot per geproduceerde ton papier en karton en 5 procent waterbesparing bij fabrieken in droge gebieden. DS Smith werd afgelopen jaar weer een beetje duurzamer, maar we willen nog veel meer. Over ‘man op de maan-doelen’ en 14 daagse ‘box-to-box-modellen’.

Dit artikel werd geschreven en eerder gepucliceerd door Change Inc. Lees het volledige artikel hier 

Verpakkingen volledig recyclebaar

Een van de doelen was om in 2023 alle verpakkingen volledig recyclebaar, composteerbaar of herbruikbaar te maken. “Dat doel hebben we dit jaar al behaald”, zegt Wouter van Tol, Head of Government, Community Affairs and Sustainability bij DS Smith. “Dat betekent bijvoorbeeld dat we geen plastic meer maken, want dat is in theorie wel recyclebaar, maar levert in de praktijk problemen op. We gebruiken nog een heel klein beetje plastic of schuim, bijvoorbeeld voor dure auto-onderdelen die onderweg beschermd moeten zijn, maar dat is minimaal.”

DS Smith zamelt jaarlijks 6 miljoen ton oud papier in en gebruikt zelf 5 miljoen ton om nieuw papier en karton te maken
DS Smith zamelt jaarlijks 6 miljoen ton oud papier in en gebruikt zelf 5 miljoen ton om nieuw papier en karton te maken

Man-op-de-maan-doel

Een grotere uitdaging is om 100 procent van de kartonnen en papieren verpakkingen in 2030 te recyclen of hergebruiken. Nu ligt dat cijfer in de papierindustrie rond de 86 procent. “Dat doel is veel moeilijker, want dan moet je ook echt weten waar al je verpakkingen zijn.

Dat is ons man-op-de-maan-doel. Dat geeft aan waar we naartoe willen. Het recyclepercentage van papier is al heel hoog, maar we willen dat nog veel hoger krijgen”, zegt Van Tol. “Het probleem is dat je het overzicht van waar je verpakkingen naartoe stromen kwijt raakt. Ook is recycling een nat proces, dus zie je niet meer waar je dozen zijn.

Je wilt zo dicht mogelijk bij het ideaal van 100 procent recycling komen, maar tenzij elke doos een chip heeft is het heel moeilijk om te behalen. Bovendien wordt er nu nog veel papier en karton als afval verbrand of in het buitenland op afvalbergen gestort. Wij zien dat niet als afval, maar echt als een waardevolle grondstof. Daarom willen we dat in alle landen zoveel mogelijk papier en karton apart wordt ingezameld. Verbranden is dan misschien beter dan storten op een afvalberg, omdat je energie opwekt, maar je raakt nog steeds de vezels kwijt. Dat is zonde.”

Van doos tot vezel en van vezel tot doos. Weten hoe het traject van debox-to-box cirkel er uit ziet? Volg dan de papiervezel in deze video op zijn reis door de Supply Cycle van DS Smith.

14-daagse kringloop

Nu al is DS Smith de grootste inzamelaar en recycler van oud papier en karton in Europa. Jaarlijks zamelt het bedrijf 6 miljoen ton in. Van Tol: “We gebruiken zelf 5 miljoen ton, dus we recyclen meer dan we zelf gebruiken.” De recyclingdivisie van DS Smith verzamelt dit. Daarna gaat het naar de papierfabrieken die er papier van maken en daarna naar de fabrieken die van het papier dozen en verpakkingen maken. Vervolgens gaan die naar de retailer en de eindconsument. Die gooit het weg en DS Smith pikt het daarna weer op.

“Die cirkel noemen we de 14-daagse box-to-box kringloop. Dus van de ene doos naar de volgende gerecyclede doos duurt het veertien dagen. Dat kunnen we doen doordat onze drie divisies, recycling, papier en verpakking, hierin samenwerken.”

Wil je meer weten hoe slechts enkele milimeters een groot verschil kunnen maken, hoe we maar liefst 1 miljard moeilijk te recyclen plastics uit de supermarkten halen, hoe we uitstoot linken aan klimaatdoelen en hoe we elk jaar water besparen? Lees dan het volledige artikel op Change Inc.

Wellicht ook interessant voor u: